2009. december 10., csütörtök

Pelenkakiütés


A legfontosabb, napjában többször visszatérő teendő a pelenkázás, vagyis a pelenka alatti bőrfelület rendszeres és alapos megtisztítása. Ehhez a szappanos lemosás, illetve törlőkendő használata a legcélszerűbb. Az úgynevezett pelenkakiütés a csecsemőkor egyik leggyakoribb bőrproblémája - a 7-15 hónapos babák közel 20-75 százalékánál előfordul legalább egyszer, még a leggondosabb ápolás mellett is. A fürdetés minden családban visszatérő szertartás. Mivel a bőrszárazságra a legtöbb kisbaba hajlamos, fürdetésnél (a pelenkázott testfelületeik lemosásánál is) használjunk különböző növényi olajokat tartalmazó lemosókat, gyógyfürdőkészítményeket, illetve a gyermekorvos által felírt, patikában elkészíttetett fürdető kenőcsöket, popsikrémeket. Hasznos lehet, ha fürdetés előtt gyengéd mozdulatokkal belemasszírozzuk a pici bőrébe a gyógyszertári kenőcsöt, növényi alapú olajat.

Egészséges bőrű csecsemőknél is használjunk a fenéktájéki bőr ápolásához víztaszító babakrémet, illetve hintőport, ezzel védhetjük e fedett testfelületet a befülledéstől, kipállástól.
A kezdő anyukák valószínűleg nem is gondolnak arra, hogy a nehezen gyógyuló, hámló, vörös, foltos "kiütéseket" a szükségesnél ritkább pelenkacsere, esetleg a sérült, érzékeny bőrfelület erőteljes tisztítása, s valamely irritáló anyag - például mosószermaradvány - jelenléte okozhatja. Kislányoknál a pelenkakiütés jelentkezhet a szeméremajak környékén is. A csecsemőkori bőrtünetek létrejöttében nemcsak külső tényezők játszhatnak szerepet, hanem a táplálék összetétele (pl. tejkiütésnél), illetve gombás fertőzés is.
Gyakran csak további szakorvosi vizsgálat döntheti el, hogy a bőrtünet hátterében nem áll-e valamilyen egyéb egészségügyi probléma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése