2009. december 10., csütörtök

Hogyan fejlődik a magzat?


 Az első trimeszter

A fejlődés legfontosabb időszaka. Az első hónap végére, körülbelül 2 héttel azután, hogy a menstruáció elmaradását észleltük, az embrió hozzávetőleg 12 mm hosszú. Már jól felismerhető a feje, agykezdeménye és aprócska végtagbimbói vannak. A 4. hét vége felé a szív elkezd lüktetni. Ezt még néhány hétig az ultrahangvizsgálat nem tudja kimutatni. A második hónap vége felé az embrió kb. 36 mm hosszú. Bár még további fejlődés szükséges, az életfontosságú szervek részben már kifejlődtek, a szervrendszerek: emésztő-, légző- és húgyúti szervrendszer kezdeménye már kialakult. Az ujjak, lábujjak kezdeményei jól elkülöníthetők. A szemhéjak kialakultak, de még nem nyíltak ki. A harmadik hónap vége felé az embrió magzattá fejlődik, és 90 mm hosszúra nő. A vesék elkezdenek vizeletet kiválasztani. Puha körmök formálódnak a kéz- és lábujjakon, és az állcsontokban megjelenik a húsz tejfog kezdeménye. A nemi szervek kifejlődtek, jóllehet az ultrahangképen még nem láthatók. Nem érezhető, de sokat mozog, forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. Mivel hangszalagjai kifejlődtek, a baba néha, csendben sír. Agya kifejlődött, érezhet fájdalmat.

A harmadik hónap végére a magzat a fejlődés jelentős mérföldkövét éri el. Valamennyi szerv és szervrendszer kialakult. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb a veszélye annak, hogy külső behatások veleszületett rendellenességre vezessenek.

A terhesség elején sok kismama fáradt, hányingerrel küzd. Egyeseknek elég, ha ilyenkor egy kis kekszet rágcsálnak, mások felkelni sem tudnak, olyan gyengék. Az orvos javaslatára a rosszullétek ellen vitaminok szedhetők. Mindenképpen jó, ha gyakrabban és kevesebbet eszik a várandós nő. A hangulatingadozással is meg kell küzdeni. Elég egy megható reklámfilm, hogy potyogjanak a könnyek. Engedjük szabadjára érzelmeinket! Ne maradjon bent feszültség csak amiatt, hogy mit szólnak mások! Az érzelmi változásokért a hormonok felelősek, de azt is be kell ismernünk, nehéz felfogni, hogy gyermeket várunk, és éppen a hasunkban hordozzuk. A test elkezd változni, vastagodik a derék, a mell is megnagyobbodhat. Talán az intenzív sportolást nem kívánja a leendő anya, de fontos, hogy mozogjon, friss levegőn legyen a rosszullétek ellenére is. Séta, úszás mindenképpen megengedett, de az orvossal mindenféle sportolási lehetőséget meg kellene beszélni, hiszen nem érdemes kockáztatni. A terhesség alatt a fogíny érzékenyebb lehet, könnyen begyulladhat, a fogorvost gyakrabban keressük fel és ügyeljünk a helyes és gyakori fogmosásra. A lazább ruhák kényelmesebbek már talán, de sokan simán beleférnek még a régi ruháikba. A rosszullétek a trimeszter végére talán kezdenek elmúlni, ez megkönnyebbülést hoz, azoknak, akik nagyon szenvedtek. A testsúly fokozatosan gyarapszik, érdemes helyesen a táplálkozni, nemcsak az elhízás veszélye miatt, hanem a baba fejlődése érdekében is. És ne feledjük! Nemcsak a táplálék gyarapítja a babát, hanem az érzéseink, szeretetünk is.





A második trimeszter

A magzat növekszik, súlya fokozatosan gyarapodik, míg a 6. hónap végére kb. 30 cm testhosszt és ezer grammnyi súlyt ér el. Szervei fokozatosan érettebbé válnak, ízületei hajlékonyabbak lesznek, majd erősödnek, és egyre aktívabbá válik ő maga is. Az anya szíve 20 százalékkal gyorsabban ver, így a megnövekedett mennyiségű vért keringetni tudja. Mivel fokozódik a vérkeringés, izzadékonyabb lehet a kismama. Megfigyelhető, hogy a köldöktől lefelé halvány csík jelenik meg, amely szülés után eltűnik. Érdemes oldalt fekve aludni, mert ezzel elterelhető a nyomás a gyomor mögötti fő vérszállító erekről. A 16. és a 20. hét között baba érezhetően megmozdul. Eleinte nehéz lehet megkülönböztetni az érzést a bélmozgástól, de aztán egyre biztosabban tudod, ezek rugdalások. Az érzés csodálatos, végre kézzelfogható, mindennapi bizonyíték arra, hogy Ő tényleg a pocakodban van! A megmozdulás napját fel kell jegyezni, ez a későbbiek során segítséget jelenthet a szülés várható időpontjának megerősítésében. A magzat egyre aktívabb, észlelhető, hogy mikor van ébren és mikor pihen. Ha bármikor aggodalmunk támad, hogy magzatunk ritkábban vagy kevesebbet mozog, feltétlenül keressük fel orvosunkat! A bőrön vöröses repedések jelenhetnek meg a nyúlástól, általában a hasfalon, a melleken, a csípőn, a combon és a visszerek is okozhatnak kellemetlenségeket. Magasra polcolt lábbal pihenve enyhülhetnek a tünetek. A méh rendszeresen jelentkező fájdalmatlan megkeményedései már érzékelhetők, ezek segítik a méh növekedését, vérkeringését. Ilyenkor kemény, feszes a has 1-2 percig. A belső nyomástól kisimulhat, vagy ki is fordulhat a köldök, amely a terhesség végéig úgy marad. A szív és a tüdő 50 százalékkal többet dolgozik, egyre fáradékonyabb a kismama. Eközben a kisbaba hallja az őt körülvevő hangokat, az anyja szívverését, gyomrának korgását, sőt a kívülről beszűrődő zajokat is. Ha az anyuka zenét hallgat, dúdol neki, eljut hozzá, megnyugtatja, sőt a későbbiekben is hatással lesz rá! Selymes pihe kezd nőni a bőrén. Pici körmei kinőnek. Mindössze 250 ml magzatvízben úszkál, bőven van még helye mozogni, forogni, mintegy 20 cm. Lassan kezd nőni a zsírréteg a bőre alatt, bár még mindig nagyon sovány. Bőre vékony, a vérerek tisztán láthatóak alatta. A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is. Bőrén fehér magzatmáz jelenik meg, ami óvja és ápolja a baba bőrét. Külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen látni, amennyiben megfelelően helyezkedik el a vizsgálat idején. Iszik a magzatvízből, gyakorolja a nyelést, fejlődik az emésztőrendszere, és értékes tápanyagokhoz is jut. Sokat mozog, a zajokra reagál. Néha csuklik, ilyenkor édesanyja érzi ezt. A trimeszter végére egyre kevesebb helye van a forgolódásra. Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Bőre egyre vastagabb. Valószínűleg érzékeli a fényeket.



A harmadik trimeszter

Kicsinyünk mind gyorsabban nő, hízik és fokozatosan éretté válik a szülés utáni életre. Amikor a szülés megindul, az átlagos magzat mintegy 50 cm hosszúra nőtt és körülbelül 3-4 kilogrammot nyom. A nyolcadik hónapban magzatának rúgásai már lényegesen erőteljesebbek, de túl nagyra nőtt ahhoz, hogy olyan szabadon mozogjon a méh üregében, mint azt korábban tette. A kilencedik hónapban súlya általában 250 grammot nő hetente. A négy utolsó hét során a magzat fejre fordul, és koponyája a kismedence bemenetébe rögzül, készen áll a szülésre. A várandós mama ilyenkor megkönnyebbül; ahogy mondani szokták. leszáll a méhe. Ez azt jelenti, hogy kisebb nyomás nehezedik a mellkasára és felsőhas tájékára. Úgy érzi, meg-könnyebbült a fulladástól, az általános rossz közérzettől. Természetesen nem mindegyik magzat „áll be" ebbe a helyzetbe ilyen korán. Némelyikük folyamatosan mozog egészen addig, amíg a szülés meg nem indul. A magzatok kisebb százaléka helyezkedik el medencevégű fekvésben, lábakkal vagy farral előre, a szülés megindulásának idejére.

A fájdalmatlan megkeményedések általában a terhesség utolsó heteiben figyelhetők meg, de van, hogy előbb. Mindenképpen szólni kell az orvosnak miattuk. Minél kevesebbet kellene hosszú ideig egy helyben ülni vagy állni. Az álmok gyakran a szülésről szólnak, talán aggasztóak is, de ez nem bajt jelent, csupán a félelmeket dolgozza fel az agy. Feltétlenül össze kell pakolni a kórházi holmit, ha esetleg korábban kell menni, ne maradjon otthon semmi. A baba meg tudja már különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik, mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára. A 32. hét körül tüdeje elég fejlett, így ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, de még speciális ellátásban kellene részesülnie. A nap 90-95 százalékát átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Mozgását számolni kell, naponta legalább tízszer érezni kell, ennek hiányában beszélni kell az orvossal. Megkülönböztet fényt és sötétséget. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek, vannak babák, akik szétkarmolt arccal születnek. A 38. héten tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, gyakorolna is, de mivel nincs levegője, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A következő hét körül beleiben sötét, ragadós anyag, a magzatszurok összegyűlik, ez a születés után hamar távozik az első széklet formájában (előfordul, hogy belekakil a magzatvízbe, ettől zöldes lesz a magzatvíz, erről azonnal értesíteni kell az orvost). Az utolsó héten, készen áll a szülésre, talán kér még egy kis gondolkodási időt mielőtt kibújik klimatizált otthonából, de már hamarosan a kezedben tarthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése