2009. december 10., csütörtök

Parázs a szájban: az afta (szájpenész)


Vírusos eredet? -  Típusai -  Jellemző tünetek -  Kezelése
A fogorvosi gyakorlatban szinte mindennapos jelenségnek számít, átmenetileg szinte mindenkit érint, és egyértelmű okát a mai napig nem ismerjük pontosan. A szájnyálkahártya fekélyszerű elváltozása, az afta jelentkezhet a nyelven, a pofahúson, az ajkakon vagy az ínyen; lehet tűszúrásnyi vagy terjedelmesebb, érem nagyságú; tarthat néhány napig, vagy akár hetekig.


Mikrobiológiai vizsgálatokkal kimutatható, hogy a normál szájflóra igen komplex aerob-anaerob (oxigén jelenlétében, illetve anélkül szaporodó) baktériumokból áll. A szájnyálkahártya krónikus gyulladása esetén a normál flóra lassan kiszorul, átengedve helyét a kóros baktériumoknak.

Afta

Vírusos eredet?

Az említett bakteriológiai jelenségek szoros összefüggésben vannak a fognyaki lepedékkel, viszont a kicsiny fekélyes (aftás) szájnyálkahártya-elváltozást önmagában nem magyarázzák, mint ahogy a jelenség immunológiai besorolása sem egyértelmű.

Több adat szól a betegség vírusos eredete mellett. Az afta nagyon hasonlít a herpeszes felmaródáshoz, de visszatérő aftából nem sikerült izolálni a herpeszvírust, ugyanígy az ellenanyagait sem, habár elektronmikroszkóppal bizonyították egyes zárványok herpeszszerű jellegét. Még szembetűnőbb az adenovírusok lappangó csoportjába tartozó bizonyos vírusok kimutatása. Utóbbiakkal öt éves korig fertőződhetünk meg, felismerhető tünetek nélkül. Az aftás betegek kb. 60%-ában, míg egészséges felnőttek 2%-ában lehet adenovírus antigént kimutatni a szájnyálkahártyáról vett kaparékban. A gyakorta visszatérő afta a gazdaszervezet immunrendszerének károsodására is következtetni enged.

Típusai

Az afta típusai, megjelenési formájuk szerint a következők:

1. Mikulicz-féle afták:
Lencsényi, egyesével jelentkező afták a laza szájnyálkahártyán, melyek kb. egy hét után, spontán, heg nélkül gyógyulnak. Ez a forma az aftás szájgyulladások között a leggyakoribb, 100 kiújuló szájfekélyes beteg közül 81 ebben szenved.

2. Sutton-féle afták:
Babérlevélnyi, vagy ennél nagyobb, egyesével jelentkező afták, melyek mélyre hatolnak. Leginkább a kis nyálmirigyekkel bőven alábélelt nyálkahártyán fordulnak elő, és egy-két hónapig is eltart, míg begyógyulnak, heget hagyva maguk után. Száz kiújuló szájfekélyes beteg közül nyolcnak vannak nagy aftái.

3.Cooke-féle herpeszszerű fekélyesedés:
A szájnyálkahártya bármely területén előforduló, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi erózió, melyből egyszerre egyszáz is megjelenhet. Ugyancsak 8%-ban fordul elő a szájfekélyek között. A Mikulicz- és Sutton-aftákkal felváltva is előfordulhatnak egy betegnél.

Jellemző tünetek

A Mikulicz-afta fiatal felnőtteken, különösen húsz éves kor körül gyakori, a többi típus inkább felnőtteknél jelentkezik. Szövettani képe alapján a Mikulicz- és Sutton-afta késői típusú allergiás reakciónak mondható. A vírusos és allergiás eredet nem mond ellent egymásnak, mivel akut vírusfertőzések együtt járhatnak átmeneti autoimmun betegségekkel. Ez a fajta autoimmunitás nem az immunrendszer kóros működése miatt alakul ki, és a vírus pusztulásával el is múlhat.

A kiújuló aftás szájgyulladás nem progresszív autoimmun jelenség, ezért rövidebb-hosszabb idő után végleg elmúlhat. Tüneteit tekintve többnyire láztalanul kezdődik, kevés afta jelenik meg a szájban, eleinte évente többször, majd egyre sűrűbben: havonta, hetente. Máskor herpeszszerű fekély keletkezik, először láz és nyirokcsomó-duzzanat kíséretében: ez elmúlik, de az afták egyesével visszatérnek. Keletkezésüket stressz (pl. vizsgaidőszak) és fokozott fizikai megterhelés is elősegítheti.

Kezelése

Mivel az allergént a szájnyálkahártyában tételezzük fel, gyógyításában főként a helyi kezelés jöhet szóba, erre többféle antiszeptikus szájöblögető alkalmas. A kezelés során törekednek a száj fertőzött hámtól való megszabadítására, ám ez természetesen csak fokozatosan történhet meg.

A gyógyításhoz tartozik még az előidéző okok kiküszöbölése: góctalanítás, a rossz fogpótlások és éles szélű tömések megigazítása, a fogkő eltávolítása, esetleg pszichoterápia. A beteg érzékenysége az aftából vagy a torokflórából kitenyésztett vakcinával is csökkenthető.

Forrás:vital.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése