2009. december 2., szerda

Megelőzhető-e a bölcsőhalál?





Bölcsőhalál (SIDS) Prevenciós Program a Madarász Kórházban





A bölcsőhalál típusosan a csecsemőkor problémája. A kisbaba úgy születik, hogy az anyaméhben kifejlődnek a szervei, de a légzőszerveit nem használja, azokat a születés után kell "bejáratnia".



A kisbabának kezdetben periodikus, irreguláris a légzése. A baba abbahagyja a légzést, majd a légzésleállás után visszatér a spontán légzés (20 másodpercen belül). Az ember akaratlagosan nem tudja leállítania légzését. Amint ez megtörténne, olyan mechanizmusok indulnak be, amelyek ezt nem engedik.



Periodikus légzésnél a kisbabánál is beindulnak ezek az autoregulációs mechanizmusok. Rendkívül ritka esetben az autoregulatív mechanizmus nem indul be, és ha akkor nincs közvetlen segítség, bekövetkezik a bölcsőhalál.



A prevenciós programnak ezért kell a szülők felé fordulnia. Ha a kisbaba azonnali segítséget kap, élete megmenthető. A helyzetből adódóan vagy képes a szülő azonnal segíteni, vagy tehetetlenül várja a szakember segítségét, aki természetszerűen mindig késve érkezik.



Ezekre a tényekre épült a Madarász kórházban az 1993-ban indult bölcsőhalál prevenciós program.



A bölcsőhalál prevenció célja:



* A mortalitás csökkentése.



Előfordultak olyan esetek, amikor a programban részt vevő szülők gyors beavatkozása biztosította a babák életben maradását



* Az érintett családok életminőségének javítása



A prevenciós program megpróbálja tudatosítani a szülőkben a bölcsőhalál lehetőségét. A programban való részvétel és felkészülés jelentősen csökkenti az emiatti szorongást a szülőkben, ahogy ezt a résztvevők által (a gyermek egy éves korában) kitöltött kérdőívek bizonyítják.



A bölcsőhalál teljesen egészséges kisbabánál is előfordulhat. Előre nem lehet megjósolni, kivel fog ez megtörténni. Nincs bölcsőhalál, csak kellően fel nem készített család és társadalom.

Típusosan alvás alatt következik be, az éjszaka a legveszélyesebb.

Ez az állapot kinőhető, kb. a gyermek egy éves koráig.



A bölcsőhalál előfordulása Magyarországon (1980- 1995)



*SIDS (bölcsőhalál) mortalitás 0.23 ezrelék

* A vizsgált 15 évben a bölcsőhalálban elhunytak száma: 475

* SIDS aránya a csecsemőhalálozásban 1.4%



A magyar statisztika tulajdonképpen nagyon jó, kb. 10-szer jobb, mint a világátlag. Amerikában például kb. 7000 kisbaba hal meg így évente. A magyarországi statisztika megbízható is, mivel az így meghalt kisbabákat boncolják.



Egy német statisztika szerint a bölcsőhalál döntő része az élet első 6 hónapjára esik, a legnagyobb az előfordulás a 3. hónapban. Erősen csökkenő számban ugyan, de vannak esetek a 7-12. hónapban is.



Egy tiroli statisztika szerint van egy csúcs február-március, és egy kisebb július-augusztus táján.



Az SIDS (befolyásolható) kockázati tényezői



* alvás hason fekve

* laza ágyazás, alvás puha felületen

* anyai dohányzás terhesség alatt

* a csecsemő túlhevülése (alvás közben)

* a terhesgondozás hiányosságai

* fiatalkorú anya

* alacsony születési súly, éretlenség



A hason fekvés éjszakai pozíciót jelent, egyébként felügyelet mellett lehet hason, hiszen a baba - a főorvos úr kifejezésével élve - "hasmánt ismeri meg a világot".



Sajnos a mamák 20%-a ma is dohányzik terhesen.



A SIDS prevenció lehetőségei családi körben



*A szoptatás korai megszakításának az elkerülése

* A dohányzás, alkoholizmus, kábítószerfogyasztás elkerülése

* Hátonfektetés alvás alatt

* A hőpangás elkerülése (megfelelő ágynemű, hálóöltözet, környezeti hőmérséklet biztosítása, tilos a hálósapka)

*Veszélymentes babaágy (sűrű rácsozat, kemény alap vagy feszített rugózat)

*Megfelelő ágyazás (fontos a kemény matrac, feszes lepedő, tilos a párna, puha fulladásveszélyt okozó tárgy, plüssmaci, kendő). Ne legyen rés az ágy és a matrac között; hónalj, vagy áll alatt megakasztott takaró

*Gyakori orvosi ellenőrzés, különösen infekció esetén

* Az elsősegélynyújtás, újraélesztés elsajátítása.



Alváshoz a légtér hőmérséklete 20 fok körüli legyen. A szülő tapintással ellenőrizze, hogy nincs-e túlhevülve a baba, nem izzad-e.



Kérdésre válaszolva a főorvos úr elmondta, hogy ajánlott cumizás, mint megelőzés, mert a cumizás olyan élettani folyamatokat indít be, amelyek akadályozzák a légzésleállást.



Az utóbbi időben viszont már nem nagyon javasolják az oldalt fekvést, mert az nem stabil, könnyen hasonfekvés lesz belőle, vagy a baba számára kényelmetlen. Éjszakára a háton fekvés ajánlott.



Az előadás második, gyakorlati részében bemutatták a Madarász kórház prevenciós programjában használt izraeli gyártmányú Baby Sense Hisense légzésfigyelő monitort, majd Balázs Miklósné, a kórház intenzív osztályának főnővér helyettese egy oktató babán bemutatta, hogy a monitor riasztása esetén mi a teendő. Nagyon fontos, hogy a szülő azonnal megkezdje a baba újraélesztését, mert csupán kb. 4 perce van, hogy a baba agyába mesterségesen oxigént juttasson. Ha a szakszerű segítség helyett pusztán csak mentőre vár, akkor a később megérkező szakember sem tud már teljes értékű segítséget nyújtani. A babát azonnal ki kell venni a kiságyból, levetkőztetni, megpaskolni, megcsípdesni. Ha nem indul be a légzés, a további lépéseket (légutak szabaddá tétele, befúvásos lélegeztetés, szükség esetén keringés újra indítása) célszerű szakember bemutatása alapján elsajátítani.



Dr. Szántó Imre főorvos, a prevenciós program vezetőjének 2001. június 11-én , a Virányosi Közösségi Házban elhangzott előadását próbálta jegyzetelni I.G.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése