2009. december 2., szerda

Gyermekbánulás


Mi a gyermekbénulás (poliomielitisz)





A gyermekbénulás olyan betegség, melynek okozója vírus (poliovírus). A poliovírus a piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos, maradandó bénulást okoz. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek. Ha a betegség a légzőizmokat is érinti, a beteg tartós gépi lélegeztetésre szorulhat. Gyakori a halálozás is.



A gyermekbénulás néhány évtizede még járványosan fordult elő Magyarországon. 1957- ben 2334 áldozata volt és 143 beteg halt meg. 1959 óta rendszeres kapnak ellene védőoltást a gyermekek, ennek köszönhetően évek óta nem volt gyermekbénulás megbetegedés hazánkban.



Milyen oltás lehetséges a gyermekbénulás ellen?



A betegség megelőzésére kétféle oltóanyag van. Az egyik elölt vírust tartalmaz (Salk-vakcina, IPV) a másikban élő, gyengített poliovírus a hatóanyag (Sabin-csepp, OPV). A csecsemők az első Di-Per-Te (szamárköhögés-tetanusz-diftéria) oltással együtt elölt vírust tartalmazó oltóanyagot kapnak, majd a későbbi oltásokkal egyidőben Sabin cseppet. Az oltottakban mindkét oltóanyag hatására védő hatású ellenanyagok termelődnek, a Sabin csepp védőhatását emellett a bélfalban is kifejti, vagyis ott, ahol a betegséget okozó vírus a szervezetbe behatol.



Miért kell oltani, noha jelenleg nincs megbetegedés hazánkban?



A gyermekkorban kapott rendszeres oltások eredményeként védettség alakul ki a betegséggel szemben. A poliovírust behurcolhatják más országokból, így jelen lehet a környeztünkben is, de megbetegedést nem tud létrehozni. Ahol nincs oltóanyag, vagy megtagadják az oltást, rendszeresen járványok fordulhatnak elő.



Ki nem kaphat gyermekbénulás elleni oltást?



Lázas vagy súlyos betegek oltását el kell halasztani. Nem oltható az sem, akinek az előző oltás után súlyos, allergiás tünete volt vagy életet veszélyeztető allergiája van streptomycinre, neomycinre vagy polymyxin B- re (antibiotikumok). Az olthatóság elbírálása orvosi feladat!



Milyen veszéllyel járhat az oltás?



Igen ritkán előfordulhat allergiás reakció az oltóanyag beadását követően. Ennek az esélye igen csekély, Magyarországon ilyen esetről nincs tudomás. A gyermekbénulás elleni védőoltás kockázata minimális. Ha bármely oltást követően olyan reakciót észlelt, melyről előzőleg nem tájékoztatták, azonnal értesítse orvosát!



Magyarországon 10 fertőzőbetegség ellen, térítésmentesen kapnak oltást a gyermekek, ezek a következők: tuberkulózis, szamárköhögés, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hib okozta agyhártyagyulladás, kanyaró, rubeola, mumpsz és hepatitisz B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése