2009. december 10., csütörtök

Fogzás és alvás


A fogzás komoly alvási problémákat okozhat a babánál. A rossz hír az, hogy a második félévben , amikor egyébként is rengeteg oka van a babának a nyugtalan éjszakai alvásra (sok élmény napközben, mozgásfejlődési ugrások, szeparációs szorongás stb.), meglehetősen nehéz megállapítani, hogy most azért nem alszik a kicsi, mert fogzik, vagy esetleg valamilyen más oka van a rossz alvásra. A jó hír viszont az, hogy nem lehetlen felismerni a fogzás jeleit és megelőzni az ennek okán kialakuló alvászavarokat.



Ha a baba fogzik, annak már napközben vannak jelei:

    * folyton rágcsál valamit (kezét, játékokat stb.)
    * nyűgös, nem találja a helyét
    * napközben is nehezen alszik el, korábban felébred a nappali alvásból
    * nyálzik
    * az ínye kifehéredik, duzzadt, akár véres is lehet
    * a szájában afta van
    * étvágytalan
    * a széklete zöld lesz (anyatejes babánál), enyhe hasmenése van, kisebesedik a popsija

A helyi fájdalomcsillapító zselék (pl. Dentinox) csak pillanatnyi megoldást nyújtanak (néhány percig hat csak), ezeket a nappali problémák kiváltására használhatjuk (ha pl. azért nem akar enni a baba, mert fáj a foga). A nyűgösködés megoldására homeopátiás szereket érdemes bevetni. Ha csak szimplán nyűgös a baba és akkor sem nyugszik meg, ha felvesszük, akkor a Pulsatilla CH15-ből lehet óránként 1-1 szemet adni, ha kézben megnyugszik, akkor a Chamomilla CH15-ből adhatunk szintén 1-1 golyócskát.

 A fogzás alvásra gyakorolt negatív hatásait egyénreszabott homeopátiás módszerekkel orvosolhatjuk. A megfelelő alkati szert -azt, ami a mi gyermekünknek a legjobban beválik- a legpontosabban homeopátiás orvos tudja megmondani, de magunk is próbálkozhatunk. A legtöbb babánál beválik a Viburcol kúp, amely fájdalomcsillapító hatású, és a Chamomilla CH15, melyből délután 1 golyócskát adhatunk, elalvás előtt pedig 5-öt. A golyókat műanyag kanálban, vízben feloldva kell odaadni a babának. Ha azonban ezek nem segítenek, megpróbálkozhatunk magunk kiválasztani a megfelelő alkati szert e felsorolás alapján: Fogzásra alkati szerek

A fogzás kellemetlen tüneteire jótékony hatással van a borostyánlánc is, melynek jótékony hatásáról sokan beszámoltak már. A borostyánláncot folyamatosan viselheti a baba és általános immunerősítő, fájdalomcsillapító hatása van. Éjszakára nem kell levenni, de ha csak nappalra viseli a pici, az alvásra gyakorolt hatása akkor is érvényesül.

Nagyon fontos, hogy a nehéz fogzás, a fogak túlságosan lassú áttörését vitaminhiány is okozhatja, illetve segíthetjük is a gyorsabb áttörést, ezáltal csökkentve a nyugtalan éjszakák számát. Fontos a D-vitamin megfelelő adagolása, ezt 1 éves koráig folyamatosan, 3 éves korig pedig októbertől-áprilisi kapja a baba. A B1 vitamin, valamint egyes nyomelemek (kalcium, magnézium) hiánya is okozhat nehéz fogzást, ezért fontos a változatos étkezés, a vitamindús zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ha lehet, kerüljük a hőkezelt bébiételeket, mert ezekből sok vitamin elvész a hőkezelés során, helyette főzzünk mi magunk a babának, ha lehet, akkor friss, szezonális hozzávalókból, ha erre nincs mód, akkor fagyasztott zöldségekből.

Mielőbb szoktassuk darabos ételekhez és rágáshoz a babát, így folyamatosan masszírozza az ínyéta, amivel nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem elősegíti a gyorsabb áttörést is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése