2009. december 1., kedd

A fityma


A fityma vagy más néven előbőr (lat. praeputium) a férfi nemi szerv része, a hímvessző végén a makkot fedő visszahúzható, illetve erekció esetén visszahúzódó dupla bőrredő. A hímnemű emlősállatok többségének nemi szerve rendelkezik a makkot védő bőrréteggel, de a fityma kifejezést a mindennapi szóhasználatban az emberi férfi nemi szerv részét alkotó bőrredőre szokás használni.
A fityma egy kettős bőrredő, nyugalmi állapotban általában teljesen vagy részben a makkra simul. Két, különböző jellegű részből áll. Külső része az ún. külső fityma, amelynek felülete, jellege megegyezik a hímvesszőt borító bőrfelülettel. A nyugalmi állapotban a makkal érintkező ún. belső fityma azonban más jellegű, a szemhéj és a szájüreg belső bőrfelületeire hasonlít. Rugalmasan, szorosan simul a makkhoz. A fityma végét alkotó gyűrű gazdag idegvégződésekben, így a szexuális tevékenység során is szerephez jut. A fityma a pénisz alsó részén a fitymafékkel kapcsolódik a makkhoz.
A fityma elhelyezkedése a hímvesszőn. Balra a fityma visszahúzott állapotban a merev hímvesszőn. Középen a makk alulsó része, középen a makkot a fitymával összekötő fitymafék. Jobbra: a nyugalmi állapotban lévő hímvessző, amelynek makkját a fityma takarja.
Mérete felnőttkorban egyénenként igen eltérő lehet. Gyermekkorban többnyire teljesen beborítja a nyugalmi állapotban a makkot. Felnőtt korban a férfiak egy jelentős részénél csak részlegesen fedi a makkot.
A fityma nyugalmi állapotban védi a makk idegvégződésekben gazdag és érzékeny bőrét a mechanikai hatásoktól és szennyeződésektől. A fitymán található idegvégződések a szexuális tevékenység során a szexuális ingerek keltésében is részt vesznek. A fityma további szerepéről az orvostudományban még napjainkban is viták folynak. Létezik olyan elmélet, amely szerint a közösülésnél a női hüvelyben mozgó pénisz makkján fel-le gördülő fityma szerepet játszik az orgazmus kialakulásában. Más elméletek a fitymával rendelkező és azzal nem rendelkező (körülmetélt) férfiak körében végeztek felmérések eredményeire hivatkozva, miszerint a szexuális funkciókban nem találtak érdemi eltéréseket, cáfolják ezt a nézetet.
Tisztálkodás
A makk és a fityma között fehér színű, faggyúszerű váladék (szmegma) keletkezik, amelyet a makk peremén elhelyezkedő mirigyek termelnek. A felgyülemlett és bomlásnak indult szmegma gyulladás forrása lehet, ezért a napi tisztálkodás során fontos a makk tisztán tartása is, ez a fityma hátrahúzása után végezhető el.
A fityma betegségei
Fitymaszűkület
Fitymaszűkületről beszélünk, ha a fitymát alkotó bőrredő nyílása szűk. Ilyen esetben az erekció során a megnagyobbodott makkról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra. A fitymaszűkület megnehezíti a hímvessző tisztán tartását. A fityma és a makk között felgyűlő váladék gyulladást okozhat. Szexuális tevékenység – közösülés, maszturbálás – során a szűk fityma berepedhet, a kialakuló hegek miatt a fitymaszűkület tovább súlyosbodhat, visszatérő gyulladások forrása lehet. Felnőttkorban gyakran kíséri a cukorbetegséget fitymaszűkület.

A fitymaszűkületet műtéti eljárással korrigálják, mértékétől függően a fityma teljes vagy részleges eltávolításával. Kismértékű fitymaszűkület esetén gyakran elég csak a fityma szélének a bemetszése néhány helyen - bár ez esztétikailag megkérdőjelezhető végeredménnyel járhat. A beavatkozás ambuláns ellátás keretében, helyi érzéstelenítés mellett történik. Az elhanyagolt, kezeletlen fitymaszűkület következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki péniszrák.
Rövid fitymafék
A fitymával kapcsolatos problémák közé sorolják a fitymafék rövidségét. A fitymát a makk alsó pereméhez kapcsoló húrszerű képződmény a szexuális tevékenység során feszül, ezért berepedhet. A rövid fék ambuláns műtéti beavatkozással egyszerűen korrigálható, amikor a fitymaféken egy kis bevágást ejtenek.
Fityma letapadása
Csecsemőkorból visszamaradó rendellenesség. Születéskor a fiúgyermekek fitymája hozzá van tapadva a makkhoz. Néhány hónapos korban a fityma és a makk szövetei fokozatosan elválnak egymástól, a fityma hátrahúzhatóvá válik. Gyakran előfordul azonban, hogy a fityma részlegesen vagy teljesen letapad, és nem húzható hátra. A letapadt fityma gyulladást okozhat, és gyakran párosul fitymaszűkülettel, ezért orvosi beavatkozást igényel. Ennek során a fitymát az orvos egyszerűen hátrahúzza.
Körülmetélés
A körülmetélés a fityma egészségügyi, vallási okok, vagy egyéb meggyőződés miatt végrehajtott orvosi eltávolítása. Körülmetélés során a fitymát sebészi úton, helyi érzéstelenítés mellett teljesen eltávolítják, így az nyugalmi esetben sem borítja a makkot. Egyes országokban vallási meggyőződés, vagy a tradíciók miatt már gyermekkorban végrehajtják a körülmetélést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése