2009. december 2., szerda

Az anyatej és a szoptatás

A csecsemő fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír a szoptatás. Az anyatej jelenti a kisbaba számára a táplálékot, lehetőséget az édesanyával való testi közelségre. Egyszóval magát az Életet!






Hogyan történik a tejelválasztás a szoptatás alatt?



Mindkét mell 20 részre vagy lebenyre tagolódik, amelyek a tejtermelő mirigyek kötegeit tartalmazzák. Működésüket hormonok serkentik, az anyatej pedig parányi csatornákon jut el a mellbimbóhoz. Az anyatej raktározása főként a bimbóudvar vezetékeiben történik Ez a terület a mellbimbó körüli sötét területnek felel meg. Szoptatás alatt a kisbaba a bimbót és a bimbóudvart egyaránt a szájához veszi. Ilyenkor az anyatej a vezetékekből a bimbón keresztül folyik ki. Az emlők kiválasztotta első tej a colostrum, amely kb. 3 napig termelődik.



anyatej, szoptatás, újszülött, kisbaba, kismama, tejelválasztás,tejtermelés, A colostrum, más néven előtej a kisbaba számára nagyon értékes, mert sok fehérjét és antitestet tartalmaz. Ezek az anyai antitestek védik az újszülöttet, és erős immunrendszert fejlesztenek ki. Az előtej nem pótolható idegen női- vagy tehéntejjel ugyanolyan eredménnyel. A colostrum emellett székletlazítóként is hat, és segít a meconium kiürítésében. Meconiumnak, vagy magzatburoknak nevezzük az újszülött első sötétzöld székletét.

A colostrumot fokozatosan kékesfehér színű érett anyatej termelése váltja fel. Ennek első része a vízszerű előtej. A szoptatás folytatásával a hormonális stimuláció hatására a mirigyek utótejet választanak ki. Az édesanyák ilyenkor bizsergő érzésről számolnak be, amelyet az emlőben éreznek. Ez normális jelenség. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem megy a szoptatás az édesanyának. Ilyenkor nagy segítség lehet a mellszívó. Tekintse meg mellszívó készülékünket!

Az anyatej állagának változása



A szoptatás kezdetén az anyatej édesebb (laktózdús), energiatartalma alacsonyabb, azáltal szomjúságoltó és enyhén hashajtó hatású, míg a szoptatás vége felé zsírdús, magas a kalóriatartalma, ezáltal laktat. A délelőtt termelődő anyatej magas zsírtartalmú, alacsony fehérje- és cukortartalmú, mennyiségileg kevesebb. Déltől növekszik a fehérje- és cukortartalma, és mennyiségileg is több termelődik.





anyatej, szoptatás, lefejés, kismama, csecsemő Az újszülött emésztőnedve még elégtelen működésű, nem képes bármilyen fehérje tökéletes lebontására, ezért allergiás tüneteket okozhat az állati, néha az idegen anyatej is. Minden emlős élőlénynek a saját szülőanyja biztosíthatja szoptatás által a legtökéletesebb anyatejet. A csecsemőnek a saját édesanyja tejére van szüksége, ettől gyarapszik a legjobban, függetlenül attól, hogy látszólag a tej világos és híg, vagy sűrű és sárga. Ha sokat szopik a baba, akkor az anyatej hígabb, ha kevesebbet, akkor sűrűbb, tehát mindig olyan, amilyenre éppen szüksége van. A lefejt anyatej, az ismeretlen korú csecsemő mamájának a teje ennek az igénynek nem tud eleget tenni.

Miért fontos az anyatej?



Az a csodálatos összhang, ami a baba szopási készsége és az anya tejtermelése közti egyensúlyt szabályozza, semmivel nem pótolható, és semmilyen új technikai csodával nem utánozható. Az anyatej tiszta, csíramentes, olyan védőanyagokat és immunsejteket tartalmaz, ami véd a fertőzések és a bélhurut ellen. Egyenletes testhőmérsékletűen meleg. Az anyatej mindig friss. A baba étvágya szerint fogyaszthat belőle, ezért ritkán fordul elő túltáplálás. Az igénye szerint szopó babának nincs szüksége folyadékpótlásra (tea, víz, limonádé) és megnyugtató cumizásra. Ideális esetben a csecsemő hathónapos koráig szopik, K-és D-vitamin, szükség esetén gyógytea, gyümölcslé, vas hozzáadásával. Az is nagyon jó, ha legalább három hónapos koráig történik a szoptatás, de mondhatni elengedhetetlen az első hat hétben az anyatej. S ha belegondolunk, hogy az újszülött 50 grammot, egy hathetes baba alkalmanként 120-150 grammot eszik, kivételes eset, amikor a két mellben ne lenne fél deci, illetve egy-két deci anyatej. A kevesebb is több a semminél, a néhány cseppben is van egy pici védőanyag. Előfordulhat azonban, hogy az édesanyának problémát jelent a szoptatás, ilyenkor szükség lehet egy mellszívó készülékre!

A szoptatás lélektana



szoptatás, lelki kapcsolat, anyaság, csecsemő, kisbaba, anyatejA szoptatás első lépéseként tegyük mellre a babát az anya-gyerek testi kapcsolatának folyamatossága, illetve a testi-lelki kapcsolat kialakulása érdekében is, ami oly nagyon fontos az egészséges személyiségfejlődés szempontjából. Minden mell alkalmas a szoptatásra. Ne veszítsük el a kedvünket! Az újszülött szopási reflexe ösztönszerűen olyan erős, hogy a kis mellbimbót és a befelé fordulót is képes befalni, ajkaival tapadókorongként körbezárni a bimbóudvarral együtt, csupán több türelemre van szükség a kismama részéről. Ilyenkor szoptassunk gyakrabban (2 óránként), és csak 5-5 percet mindkét mellből, de ne kezdjük el üvegből etetni! A gyakori és hosszantartó szoptatás fellazítja a mellbimbót, az kipállik, bereped és fáj. Átmenetileg használható a bimbóvédő (ameddig a seb begyógyul), illetve a kézi mellszívó, a bimbó kiemelése céljából. A két mell többnyire nem egyforma méretű, nem is egyforma mennyiségben termeli a tejet, a bimbó sem egyformán ereszt. A baba majd kiválasztja az ő kedvenc oldalát. Ebből többet és nagyobb élvezettel szopik. Ha nyitva van a szeme, létesítsünk vele szemkontaktust, mosolyogjunk rá, beszéljünk hozzá, hogy az evés élvezetét, a jóllakás kielégültségét összekapcsolhassa az életet adó anya látványával, hangjának, bőre tapintásának és illatának érzékelésével. Ha van rá lehetőség, a büfiztetés az apa biztonságot, védelmet nyújtó, ölelő karjaiban történjék.

újszülött,szoptatás,anyaság,anyatej,újszülött fejlődése,Ha azon ritka kivételek közé tartozik a kisbabánk, akinek nincs lehetősége szopni, nem juthat saját anyatejhez, táplálásához az első félévben részesítsük előnyben a tápszert. A tápszer kiválasztása és használata az orvos javaslatára történhet. Ha az anyatej termelés megfelelően működik, a szoptatásra azonban nincs ideje illetve módja a kismamának, kiváló megoldást jelenthet a mellszívó használata!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése